FinezjaNiedrogo

obiad podano!

pierś z kurczaka w sosie teriyaki

20429811_1395892860526047_6280015536647117948_n.jpg

Składniki:

- ok 450 g filetów z kurczaka

- 1 łyżka oleju

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki startego imbiru

- 2 łyżeczki miodu

- 5 łyżek sosu sojowego

- 2 łyżki octu ryżowego/ soku z cytryny/ soku z limonki

Mięso idealnie smakuje podane z ryżem:

- 1 torebka brązowego ryżu

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 cebuli

- 1 łyżeczka oliwy

- 1 łyżeczka startego imbiru

- 1/2 czerwonej papryki

- 1/2 szklanki zielonego groszku

- 2 łyżeczki sosu sojowego

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

Do podania:

- 2 łyżki uprażonego sezamu

- szczypiorek

 

Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w (zwykle ok. 30 - 35 minut). Po ugotowaniu odcedzamy ryż.

 

Na patelnię wlewamy olej, sos sojowy, ocet ryżowy/sok z cytryny/ limonki i miód oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sproszkowany/stary imbir. Całość zagotowujemy.

Do sosu wkładamy filety z kurczaka i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy ok. 5 min z jednej strony, po czym odwracamy mięso na drugą stronę i ponownie dusimy 5 min. Na końcu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze z 5 min-kilka razy przewracając mięso na różne strony. Podajemy posypane szczypiorkiem i podprażonym sezamem (sezam praży się 2-3 min. na suchej,rozgrzanej patelni).

 

Jak przygotować ryż?

Na patelnię wlewamy oliwę i jak patelnia będzie rozgrzana, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy groszek i smażymy ok. 1 min. Po tym czasie dorzucamy paprykę i ponownie smażymy 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym. Dokładamy ryż, całość mieszamy, smażymy 0,5 min i gotowe.

ps. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionym blogu-Kwestia Smaku.