FinezjaNiedrogo

obiad podano!

bulgur z sosem...

IMG_20170724_190423.jpg

Składniki:

- 0,5 kg mięsa ielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)

- 1 marchewka

- 2 cebule ( u mnie biała i czerwona)

- 1 jabłko

- 1 ząbek czosnku

- 1 czerwona papryka

- 2-3 łyżki śmietany

- 1-1,5  szklanki bulionu

- przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie/bazylia, cząber, tymianek, słdka czerwona papryka

- olej do smażenia ( u mnie kokosowy)

- kasza bulgur

Wszystkie składniki przygotowujemy do smażenia, czyli obieramy i drobno kroimy (cebule, papkykę, jabłko, marchewkę). Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa i jabłko i podsmażamy na niewielkim ogniu. Następnie wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go na patelnię. Mięso również wkładamy na patelnię, całość doprawiamy i chwilę razem smażymy. Następnie zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy,zagotowujemy i wyłączamy.

 Podajemy z kaszą bulgur (gotujemy ją zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Danie posypujemy koperkiem.

Smacznego :)