FinezjaNiedrogo

zabijacz głodu

Bruschetta z pieczarkami

IMG_20170724_115739.jpg

Składniki (proporcje plus/minus do 1 bagietki)

- bagietka
- masło do smażenia
- pieczarki- 400 gram
- pół cebuli

- 1 ząbek czosnku

- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia,tymianek itp (co kto lubi)
- ser żółty tarty
- odrobina soku z cytryny

Pieczarki kroimy w plasterki w plasterki (ja najpierw obieram, ale nie jest to konieczne) i siekamy cebulę. Na patelki rozpuszczamy łyżkę masła. Dusimy cebulkę i dodajemy pieczarki,które lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy grzybki zmiękną przyprawiamy solą, pieprzem i wszelkimi ulubionymi przyprawami ( np. papryką) Na patelnię dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na sam koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki bądź szczypiorek.

Bagietkę kroimy po skosie w dość grube kromki (każdą kromkę można także delikatnie posmarować masłem, ale nie jest to konieczne).

Na każdą kromkę kładziemy farsz, który posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy ok 5 min w 200 stopniach

Podajmy ciepłe.

Smacznego:)