FinezjaNiedrogo

zabijacz głodu

sałatka makaronowa z kurczakiem i fasolką

  • Składniki:
  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • ok 400 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g fasolki szparagowej
  • natka pietruszki i/lub szczypiorek
  • sól, pieprz, cząber suszony, słodka papryka oraz olej do smażenia
  • Co robimy?
  • Maron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
    Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i na rozgrzanym tłuszczu smażymy z dodatkiem soli i pieprzu, cząbru, słodkiej papryki etc (co kto lubi). Następnie odcedzamy kukurydzę.
    Mrożoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie kilka minut- do czasu osiągnięcia przez nią miękkości (co jakiś czas smakujemy i oceniamy czy jest gotowa). Odcedzamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i
    mieszamy z ketchupem, majonezem i posiekaną natką/szczypiorkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.