FinezjaNiedrogo

osładzamy sobie życie

tort czekoladowy truskawkami

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem czekoladowy z nutellą :
  • 150 g nutelli
  • 150 g serka mascarpone
  • 40 g mlecznej czekolady
  • Krem śmietankowy
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 80-100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek

W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Można go przygotować dzień wcześniej. Ważne, by robić go z dużą starannością, bo tylko odpowiednie składniki i precyzja wykonania dadzą dobry efekt.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie wciąż ubijając dodajemy żółtka ( po troszku-nie wszystkie na raz). Do gotowej masy dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy ( jej spód wykładamy papierem do pieczenia, ale boki nie- upieczony biszkopt należy odkroić nożem od tortownicy) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy przez ok.40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go z wysokości 60 cm na podłogę (na ręcznik). Ponownie wkładamy do ciepłego piekarnika i am pozostawiamy do ostygnięcia

Gotowy biszkopt dzielimy na dwa "krążki"

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremów.

Krem z nutellą

Do misy miksera wkładamy mascarpone i nutellę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Gotowy krem.przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Krem śmietankowy

Do misy wlewamy śmietankę i ubijamy. Na koniec dodajemy mascarpone i cukier  i dalej miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Składanie tortu

Blat czekoladowy kładziemy na paterze. Smarujemy go połową kremu z nutelli, układamy  na nim część truskawek (pokrojonych na pół), smarujemy połową kremu śmietankowego i przykrywamy całość drugim blatem. Wierzch ponownie smarujemy kremem nutellowym, na niego kładziemy  resztę kremu śmietankowego, a na wierzchu układamy całe truskawki.

Schładzamy tort ok. 1-2h

SMACZNEGO!

IMG_20170715_155107.jpgIMG_20170715_155129.jpg