FinezjaNiedrogo

osładzamy sobie życie

truskawkowe na maślance

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1 i 1/4 szklanki maślanki

- 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 100ml oleju

- 0,4 kg truskawek

- kruszonka: 3 łyżki cukru+3 łyżki mąki+60 gram masła

Kruszonka:Cukier, mąkę oraz masło mieszamy i wyrabiamy, aż osiągniemy konsystencję mokrego piasku

 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy cukier. Wbijamy do niego jajka i rozbijamy widelcem na lekką pianę. Dodajemy olej i maślankę-delikatnie mieszkamy i całość przelewamy do mąki. Mieszamy i gotowe ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki ( umyte, bez szypułek, przepołowione, "skórką" na górze). Wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Smacznego:)

trusk..jpg