FinezjaNiedrogo

zabijacz głodu

pasztet z kaszy gryczanej i orzechów laskowych

Składniki:

- 0,5 kg pieczarek

- 1 płaska łyżka cukru brązowego

- 2 ząbki czosnku

- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

- 2 - 3 łyżki sosu sojowego

- 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych

- 8 łyżek oleju (6+2 do smażenia pieczarek)

- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, majeranek, ostra papryka

Obieramy i kroimy pieczarki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej kilka minut pieczarki. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Lekko je solimy i dodajemy cukier i smażymy jeszcze 2 min. W tym samym czasie gotujemy kaszę (wg zaleceń na opakowaniu). Mielimy orzechy. Na końcu wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy, dodajemy olej i miksujemy na "papkę". Pieczemy ok 50 min w 200 stopniach ( z termoobiegiem ciut niższa, by pasztet nie wyszedł za suchy).

Smacznego!

pasztet.jpg