FinezjaNiedrogo

osładzamy sobie życie

batoniki kokosowe z kaszą jaglaną

bounty.jpgbounty.jpg

Na blogu jest już jedna wersja kokosowych batoników (tutaj: http://finezjaniedrogo.bloog.pl/id,354265609,title,batonik-kokosowy,index.html).

Dziś prezentuję kolejną, ponieważ nie będę ukrywać,że koooocham kokos w każdej postaci:)

Składniki:

0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej

1 szklanka wody

0,5 szklanki mleka kokosowego

1 szklanka wiórek kokosowych + do posypania wierzchu

0,5 opakowania cukru wanilinowego

5 łyżek cukru brązowego

czekolada gorzka (ciut mniej niż tabliczka)+1 łyżka oleju kokosowego

Pracę zaczynamy od kaszy. Prażymy ją chwilkę na suchej patelni/w garnku (zmieni kolor na jasny). Następnie płuczemy ją, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko kokosowe, wiórki i cukier, mieszamy dokładnie i gotujemy razem 2-3 minuty. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie wykładamy masę na folię aluminiową. Gdy przestygnie polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (można dodać do niej  olej kokosowy). "Batoniki" najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce;)