FinezjaNiedrogo

osładzamy sobie życie

tarta jabłkowa z kruszonką

ciachooo.jpg

Składniki:

kruche ciasto

- 0,5 kostki masła

- 1,5 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1 łyżka letniej wody

- 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

- 2 obrane i starte jabłka

- cynamon

- kilka orzechów włoskich

- 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka miodu

 

Kruszonka (ilości na oko;) )

- płatki owsiane- ciut mniej niż pół szklanki

- szczypta soli

- mąka pszenna- pół szklanki

- masło- ok 1/4 kostki masła

- cukier puder- ok 2 łyżek cukru pudru

 Składniki na kruche ciasto dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i rozkładamy na naczyniu do tart ( pamiętajcie o wysokich brzegach). Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Lekko przestudzamy ( nie jest to konieczne) i układamy na cieście starte jabłka, wymieszane z posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem i/lub miodem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach

Smacznego!