FinezjaNiedrogo

obiad podano!

pierogi z łopatką, cebulką i ziemniakami:)

pierogiiii.jpg

Na blogu jest już kilka przepisów na pierogi, ponieważ uwielbiam je w każdej odsłonie. Obojętnie jednak jaki robimy farsz, bardzo ważne jest,by ciasto było cienkie, miękkie i delikatne.

Uważam, że najlepsze ciasto uzyskamy,gdy mąkę połączymy tylko i wyłącznie z wodą-ale uwaga-koniecznie z gorącą! (ewentualnie można dodać odrobinę masła). Moje proporcje to:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka gorącej wody

- 0,5  łyżeczki soli

 

Co robimy? (CIASTO)

Do mąki dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (nie wrzątek, ale bardzo, bardzo ciepłą)). Mieszamy składniki. Zagniatamy. Zawijamy w folię i odkładamy na chwilę-w ciepłe miejsce (nie do lodówki!).

Teraz kilka słów o dzisiejszym farszu.
 
Składniki:
- 0,5 kg łopatki
- 4 ziemniaki
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 cebula
- 1/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- przyprawy: cząber, majeranek, sól,pieprz słodka i ostra papryka, sos sojowy
- olej do smażenia
 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ugniatamy je ze śmietaną oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem.
 
Mięso i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, sosem sojowym, solą, pieprzem i cząbrem  (do smaku wg gustu)- należy pamiętać, że farsz musi być wyrazisty, by nadał smak ciastu. Mięso podlewamy winem i na małym ogniu dusimy do miękkości. Przekładamy do ziemniaków, mieszamy-smakujemy i ostatecznie doprawiamy:)
 

Jak mamy już gotowy farsz-wracamy do ciasta. Dzielimy je na kilka części. Każdą z nich musimy mocno rozwałkować, by ciasto było bardzo cienkie. Następnie czymś co ma otwór w kształcie sporego kółka, np. szklanką, wycinamy kółka z ciasta. Do środka każdego kółka wsadzamy ok. łyżkę farszu i sklejamy pieroga (uważamy, by farsz się nie wydostawał oraz by pieróg był szczelnie sklejony; w innym razie pieróg się rozpadnie).

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie (z odrobiną oleju-dzięki temu pierogi nie skleją się). Wsadzamy je do wrzątku; czekamy ponownie aż woda się zagotuje, a pierogi po chwili wypłyną.Zmniejszamy ogień i odliczamy 3-4 minuty (zawsze najlepiej sprawdzić jednego pieroga czy to już:D)

Podajemy je z podsmażoną na oleju cebulą.
Smacznego!