FinezjaNiedrogo

osładzamy sobie życie

deser tiramisu

tiramisu.jpg

Składniki (na 2 duże desery; albo 4-5 takich ze zdjęcia):

- kawa rozpuszczalna- ok 9 łyżeczek

- 1 serek mascarpone- 250 gram

- jajka- 2 sztuki

- cukier puder- 4-5 łyżek

- biszkopty

- kakao

- ajerkoniak

Kawę zalewamy wrzątkiem- ok pół szklanki wody.Rozpuszczamy ją i zostawiamy,by ostygła. W tym czasie sparzamy jajka i z białek ubijamy sztywną pianę,a żółtka ucieramy z cukrem. Do serka dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy pianę i ponownie delikatnie mieszamy.

Biszkopty nasączamy kawą (ale nie trzymamy za długo,bo rozmiękną i się będą rozpadać). Układamy je na dnie naczynia (pucharek ze zdjęcia ma kiepski do tego deseru kształt-zbyt wąski na dole), sypiemy na nie kakao. Na biszkopty wylewamy serkową masę. Na to ponownie biszkopty,kakao,serek....;) Górę oblewamy ajerkoniakiem.Podajemy schłodzone.

Smacznego!