FinezjaNiedrogo

obiad podano!

sos grzybowy

Składniki:

- podgrzybki

- śmietana 18%

- cebula

- sól,pieprz

W prostocie siła-to powiedzenie sprawdza się,jeśli chodzi o smak i aromat grzybów!

Oczyszczamy grzyby szczoteczką ( ja je myję,chociaż nie powinno się,bo nasiąkają wodą.Jednak nie wyobrażam sobie nie opłukać ich z ziemi,robaczków...;)). Następnie kroimy na mniejsze części. Zalewamy niewielką ilością wody (dosłownie woda wystawać ma 2-3 milimetry nad grzybami), dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy na malutkim gazie ok. 1 godziny.Nie podaję ilości,bo nie wiem ile grzybków macie,ale jeśli chodzi o proporcje to mniej więcej grzyby do cebuli- 3:1 )

Gdy grzybki są już miękkie doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy sos śmietaną.

Gotowe!

Przepysznie komponuje się z mięsem (na zdjęciu bitka wieprzowa) i kaszą jaglaną. Oczywiście z ziemniaczkami czy pyzami na parze będzie równie zacnie!

Smacznegogrzybyyy.jpg