FinezjaNiedrogo

obiad podano!

dom's burger ;)

Czy jest coś przyjemniejszego od kulinarnej rozpusty? :) A jak jeszcze sami sobie ją zafundujemy- dzięki czemu możemy być spokojni o to co jemy- to pełen sukces!

Wczoraj naszło mnie i moją Miłość na najbardziej niezdrowe jedzenie w wersji...zdrowej :) Zrobiliśmy sobie nasze własne, domowe hamburgery. Oczywiście nie miały one wiele wspólnego z "prawdziwymi",ale to nie oznacza, że były gorsze:) Zjedliśmy je ze smakiem!

 

Kupiliśmy gotowe buły do hamburgerów,ale uważam,że to wcale nie jest konieczne,ponieważ ze zwykłymi bułkami,albo-najlepiej-własnej roboty- wg mnie jest jeszcze pyszniej:)

Cała zabawa w domowe fastfoody ma tę zaletę, że można w nie włożyć wszystko na co ma się ochotę.

My dość tradycyjnie umieściliśmy w nich:

- sałatę

- ogórka konserwowego (świeży też jest ok)

- pomidora

- ser żółty

- cebulę

- sos + ketchup  (sosy można tak naprawdę użyć dowolne- i kupne, typowe jak np. hamburgerowy i własnej roboty- jak np. pomidorową salsę z przepisu o nachosach- wszystko wg uznania:D )

Najważniejszym punktem jest oczywiście mięso::)

Ja usmażyłam typowe, polskie... kotlety mielone!

Składniki:

- 0,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego, mielonego

- 1 jajko

- 1 czerstwa bułka

- sól,pieprz,czosnek

- natka pietruszki

- bułka tarta

Czerstwą bułkę zalewamy wrzątkiem, czekamy aż zmięknie, odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, wrzucamy posiekaną natkę ( ok. 2 łyżek) i przyprawiamy do smaku. Dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy/ wyrabiamy. Formujemy "placki"  takiej wielkości, by pasowały do naszych bułek i smażymy po kilka minut z każdej strony- by mięso miało brązowy kolor.

 

SMACZNEGO:)hamburger.JPG