FinezjaNiedrogo

zabijacz głodu

domowe nachosy z pomidorową salsą

Mój sposób na nachosy jest szybki i banalnie prosty. Potrzebujemy do niego tylko 1 głównego składnika-mąki kukurydzianej. Mąką wymieszana z letnią wodą tworzy ciasto-nie jest ono tak plastyczne jak z mąki pszennej-jest bardziej kruche i rozsypujące się. Z niego formujemy małe kulki, które następnie rozpłaszczamy przy pomocy dłoni/wałka/szklanki. Ważne,by placuszki były cienkie. Następnie posypujemy je np. solą czy chili (albo czym macie ochotę). Trafiają do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe!

 

Świetnie smakują one z różnymi deepami.

nachosyy.JPG

Dziś mój domowy sposób na salsę pomidorową

 

Składniki:

-1 puszka pomidorów krojonych; bez skórki

- pół czerwonej średniej wielkości cebuli

- sól- niecała łyżeczka

- pieprz-do smaku

- sok z cytryny- do smaku

- 1 łyżka sosu SAMBAL OELEK

Wszystko razem blenderujemy i gotowe:)

 

nachosy.JPG