FinezjaNiedrogo

obiad podano!

warzywa z sosem serowym podane z mięsem wieprzowym

miesko.JPG

Warzywa gotujemy na parze-sprawdzają się do tego praktycznie wszystkie warzywa.Ja użyłam mieszanki/mrożonki z kalafiorem,brokułem,brukselkami,marchewką i groszkiem.Ja do wody dodałam przyprawy, typu tymianek,by warzywa były bardziej aromatyczne.

 

Sos serowy,składniki:

- ok. 150 ml śmietany 18%

- ok. 150 ml śmietany 30%

- 10-15 dag żółtego, startego sera

- 2-3 trójkąciki serka topionego (ja użyłam paprykowego,ale to dowolne)

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy,wlewamy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy do całkowitego roztopienia/wymieszania i do wrzenia.Nie zapominamy o częstym mieszaniu.

 

 

 

Mięso,składniki

- wieprzowina pokrojona w plastry i bardzo dobrze rozbita

-pieprz mielony

- czosnek (świeży bądź granulowany w proszku)

- oliwa z oliwek

- sos sojowy

 

Mięso przyprawiamy pieprzem i czosnkiem. Następnie skrapiamy je oliwą. Ostatnim krokiem jest zamoczenie każdego kawałka w sosie sojowym. Mięso kładziemy na rozgrzaną,lekko natłuszczoną patelnię i smażymy po kilka minut z dwóch stron.

 

Smacznego!